Geplaatst door Franka Stas in Lesmateriaal
1920 hits

Beschrijving

Planning van lessen AV/Film voor derde klas, 1 blokuur gedurende 1/2 jaar als orientatie op het vak dat in de bvenbouw als  een van de examenvakken  Kunst gekozen kan worden.

De helft van de klas volgt lessen inerviewtechniek en scenarioschrijven bij mijn collega (=onderwijsassistent) en ik geef de opdrachten m.b.t. cameraregie en het verfilmen van hun eigen scenario.

Bij mij leren ze om de week de basis van het film maken. Belangrijkste is het experimenteren met inzetten van de camera om een verhaal te leren vertellen in beelden.

In allerlei voorbereidende opdrachten leren ze wat het effect is van wat ze met de camera doen. En dat is niet de Record knop indrukken en vastleggen wat zich vóór de camera afspeelt! 

De kijker heeft de noodzakelijke informatie nodig om het verhaal te snappen maar er moet met name 'emotie' (kan ook heel klein/subtiel zijn) overgebracht worden om te voorkomen dat de kijker wegzapt!

Uiteindelijk verfilmen ze hun eigen scenario en daarna leren ze met I Movie hoe een verzameling shots een 'échte film' kan worden.

Per groep wordt op minimaal 2 computers gemonteerd zodat de verschillen in gemaakte keuzes (volgorde shots, lengte shots, overgang van ene naar andere shot, toevoegen van geluidseffecten en muziek en titels) 'zichtbaar' en met name 'voelbaar' worden.

 

Aan het einde van het halve jaar volgt een afsluitende toets.

Details

Categorie
Fictie, Non-fictie
Keywords
Scenario/ verhaal schrijven, Camera (shots/ kader/ standpunt), Montage, Filmanalyse
Lestype
Jaarprogramma
Geschikt voor
Vmbo, Havo / Vwo
Niveau
A (Basisvaardigheden)

Lesmateriaal

PLANNING Klas 3 1e helft 2013-2014.docx KLAS 3 TOETS afsluitend.docx

Reviews

Er zijn geen reviews op dit moment.